murtabak cream crackers |
Bahan-bahan :
1.
500gm biskut cream crackers
2.
500gm daging kisar/daging burger
3.
1 biji bawang besar cincang
4.
5 biji cili merah potong kecil-kecil
5.
Daun bawang/daun sup potong kecil-kecil
6.
6 biji telur
7.
300gm susu cair
8.
Sedikit garam
9.
Loyang 8x8
Bahan kisar :
10.
3 biji bawang putih
11.
1 inci halia
12.
1 biji bawang besar
13.
1 sudu makan cili kisar
14.
3 sudu makan rempah kari daging
Cara membuatnya :
1.
Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan kisar
dan tumis hingga naik bau.
2.
Masukkan ½ cawan air. Masukkan daging
kisar. Renehkan hingga daging betul-betul masak.
3.
Perlahankan api. Masukkan daun sup. Tutup
api.
4.
Pecahkan 6 biji telur. Pukul sedikit dan
tuangkan ke dalam adunan daging tadi. Gaul rata.
5.
Bahagikan kepada 3 bahagian.
6.
Ambil 9 keping biskut. Masukkan dalam susu
panas. Sekejap je jangan lama-lama nanti kembang pulak.
7.
Tuang adunan daging yang pertama dan
ratakan.
8.
Buat hingga 3 lapisan.
9.
Bakar di dalam oven 180’c selama 45minit.
10.
Siap…
SELAMAT MENCUBA…
Tiada ulasan:
Catat Ulasan