Aduhai nama kuih.... Pujaan hatiku... Hihi colour favourite tu... Senang je buat biskut ni cuma leceh skit bila bab nak membulat2kan jemnya.... dan... Jenuh jgklah tangan nak menekan adunan tart ni... Tapi demi kepuasan diri, ku gagahkan jua membuatnya tahun ini...
BAHAN -BAHAN :
1 cawan butter/ 4 sudu makan butter
3 sudu makan susu pekat
2 sudu makan minyak sapi
Sedikit esen vanilla
Sebiji telur gred C
3 1/4 cawan tepung gandum (cap ros lagi bagus)
2 sudu makan tepung kastard
2 sudu makan tepung jagung
Sedikit pewarna purple
Blueberry filling secukupnya - bulat-bulatkan
Coklat putih - cairkan (sebagai hiasan)
CARANYA:
1. Gaul sebati butter, susu pekat, minyak sapi dan esen vanilla.
2. Masukkan pula telur dan gaul sebati.
3. Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan tepung kastard. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Letakkan sedikit pewarna purple dan uli hingga warna sekata.
4. Ambil sedikit adunan dan masukkan ke dalam acuan tart gulung. Tekan adunan hingga lebih kurang 3 inci.
5. Letak blueberry filling dan gulung kemas. Susun di atas loyang pembakar.
6. Bakar pada suhu 160'c selama 25minit.
7. Bila dah sejuk hiaskan dengan coklat putih jika suka.
8. Simpan di dalam bekas kedap udara.
SELAMAT MENCUBA!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan