Kuih lapis.. .Kuih tradisional...resepi turun temurun...sesuai disajikan untuk sarapan pagi atau minum petang....
Saya share resepi kat sini untuk rujukan bersama ...
Bahan-bahan :
2 cawan tepung beras
4 sudu makan tepung gandum
4 sudu makan tepung jagung
1/2 cawan gula pasir
2 cawan santan
2 cawan air
1 sudu kecil garam halus
Cara-caranya :
1. Campur semua bahan hingga sebati.
2. Tapis & bahagi kepada 2 bahagian.
3. Letak pewarna hijau & kuning.
4. Panaskan pengukus dan biar hingga air menggelegak .
5. Tuangkan satu cawan adunan kuning & kukus 5 minit .
6. Tuangkan pula satu cawan adunan hijau dan kukus lagi 5 minit .Ulang langkah 5 & 6 hingga adunan habis.
7. Untuk lapisan terakhir, kukus 20 minit, 5 minit terakhir kukus dengan buka tudung pengukus.
8. Biarkan kuih sejuk baru potong .
SELAMAT MENCUBA!!!!😋😋
Tiada ulasan:
Catat Ulasan