Rabu, 6 Februari 2019

NASI AMBENG WARISAN JAWA

Assalamualaikum & selamat  pagi ...



Nasi  ambeng.... Kalau  orang  jawa  mesti  tahu ... Antara  menu favourite masyarakat jawa  & famous semasa  kenduri kendara ..
Menu ni ada  penggemarnya  sendiri  walaupun bukan  orang  jawa.. .Sesiapa  pernah  makan  mesti  tau  keenakannya...

Tapi  kat  utara  ni  payah  nak  jumpe ...Kalau  teringin  nak  makan  alamatnya memang  kena  masak  sendiri lah ...

Nasi  ambeng  banyak  versi .....ada perbezaan sikit  mengikut  tempat...yang  saya nak  share di  sini  nasi  ambeng  mesti  ada  :



1.Nasi putih
2.Ayam masak  kicap
3. Sambal goreng  jawa ( yg  ni  pun byk  versi)
4. Mee goreng( ada  yg  pakai  bihun goreng)
5. Serunding  kelapa
6. Ikan masin  bulu  ayam


Ada nasi  ambeng  siap  boh  begedil  daging  & rempeyek... Tapi  saya  tak  letak ...
6 elemen  ni  pun rasanya  dah  lengkap....

Memang  renyah  nak  siapkan  menu nasi  ambeng  ni  tapi  hasilnya .. Memang  puas  makan .. Lagi2 dihidang di  dalam  dulang  & makan  beramai-ramai anak  beranak...

Saya  akan  sharekan 6 elemen nasi  ambeng  ni  satu  persatu untuk  rujukan  diri  sendiri  & sesiapa yang berminat ...






STEP 1 : Penyediaan nasi  putih
# Masak  nasi  seperti  biasa





STEP 2 : Penyediaan  ayam  masak  kicap



Bahan-bahan:
1 ekor  ayam - potong  4,lumur sedikit  garam  & serbuk  kunyit  & goreng  hingga  1/2 masak 
* 5 biji  bawang ros
*3 ulas  bawang putih 
*1 inci  halia 
* kisar  halus 
1 biji  bawang besar - hiris  bulat 
2 biji  cili  merah 
2 senduk kicap  manis
1 batang  serai - ketuk 
#Rempah  sekawan 
#Sup  bunjut
# saya  guna  1 peket  rempah  sup  tulang  adabi 

Cara-caranya :

Panaskan  sedikit  minyak .Tumis  rempah  sekawan  & serai. 

Masukkan pula  bawang besar  & masak  sebentar .


Masukkan bahan  kisar.


Tumis  hingga  naik  bau. 


Masukkan  pula  kicap  manis  & gaul  sebati .


Masukkan  pula  ayam  yang telah  digoreng & gaul  sebati .


Masak  hingga  ayam  sebati  & mesra  dengan  kuah .






STEP 3 : Penyediaan Sambal  Goreng  Jawa

Sambal  goreng  jawa  banyak  versi .Resepi  yang saya  nak  share  adalah resepi  turun  temurun  yang saya  belajar  dari  arwah  mak ....nak tahu  step by step secara  bergambar  boleh  klik sini .



Bahan-bahan:
2 keping  tauhu - potong  kecil  & goreng 
2 keping  tempe - potong  kecil  & goreng 
3 biji  kentang  - potong  kecil  & goreng 
Fucuk  & suhun - direndam
10 biji  fishball  - potong  2
2 biji  cili  merah  - potong  serong 
2 biji  cili  hijau  - potong  serong
1 senduk  kicap  manis 
2 sudu  makan  cili  kisar
2 sudu  makan  sos  tiram 
* 4 biji  bawang merah 
* 3 ulas  bawang putih 
* blender lumat 

Cara-caranya :
1. Panaskan sedikit  minyak. Tumis  bawang merah  & bawang putih  yang diblender tadi. 
2. Masukkan  pula  cili  merah  & cili  hijau  yang dipotong  serong .Masuk  pula  cili  kisar .Tumis  sebentar .
3. Masukkan  kicap  manis. Gaul sebati .
4. Kemudian ,masukkan  fishballs  & biarkan  masak  sebentar .
5. Masukkan  tempe, tauhu, kentang  & gaul  sebati. 
6. Masukkan  pula fucuk  &suhun. 
7. Akhir  sekali, masukkan  sos  tiram  & gaul  sebati .
8. Tutup api .






STEP 4 : Penyediaan mee goreng


Bahan-bahan:
1 peket  mee  kuning  - basuh  & toskan 
3 ulas  bawang merah  -hiris
2 ulas  bawang putih - hiris 
2 sudu  makan  cili  kisar 
1 sudu  makan  sos  tomato
1 sudu  makan  sos  cili 
1 sudu  makan  sos  tiram 
3 sudu  makan  kicap  manis 
1 sudu  teh  garam  halus 
10 biji  fishballs  - potong  2
Taugeh 
Sawi


Cara-caranya :

Panaskan  sedikit  minyak .Tumis  bawang merah  & bawang putih.


Tumis  hingga  agak  garing .Masukkan pula  cili  kisar  & tumis  sebentar .


Masukkan  pula  sos  cili,sos tiram & sos  tomato .Gaul sebati .


Masukkan pula  kicap  & gaul  sebati .


Masukkan pula  taugeh  & sawi .


Kemudian, masukkan  mee  kuning  & gaul  sebati. 



Masak  sebentar  hingga  mee  betul-betul sebati  dengan  bahan-bahan tadi .Tutup  api.






STEP 5 : Penyediaan  serunding  kelapa



Bahan-bahan :
1 mangkuk  kelapa  parut 
2 sudu  makan  cili kisar 
* 1 sudu  kecil  serbuk kunyit 
* 1 sudu  kecil  ketumbar
* 1 sudu  kecil  jintan  manis 
* 3 batang  serai 
* 2 sudu  makan  udang  kering 
* 3 ulas  bawang putih 
* 3 ulas  bawang merah
* Blender lumat 
1 sudu  kecil  garam  halus 
1 sudu  kecil  gula 


Cara- caranya : 

Panaskan sedikit  minyak .Tumis  bahan  kisar  hingga  naik  bau. 


Masukkan pula  cili  kisar  & gaul sebati .


Kemudian, masukkan  kelapa  parut  & gaul  sebati .


Gaul sebati  & goreng  kelapa  parut  hingga  garing  & kering. 




STEP 6 : Penyediaan  ikan  masin  bulu  ayam

#Basuh ikan  masin  & goreng  hingga  garing. 


6 Steps penghasilan nasi  ambeng ....memang bercinta di  dapur....tapi hasilnya  memang  berbaloi .. Kepuasan  makan  nasi  ambeng  ni  dapat  dirasai  jika  dapat  dihidangkan  di  dalam dulang  & makan  beramai-ramai ...alahai ....nikmatnya ...





SELAMAT MENCUBA !!! 😋😋😋




























Tiada ulasan: