Buah melaka...santapan yang sesuai untuk sarapan pagi & minum petang...
Bahan-bahan:
2 cawan tepung pulut
1 sudu makan tepung gandum
1 sudu kecil garam
1- 1 1/2 cawan air pandan / 2 sudu kecil pandan emulco +1 cawan air
Sedikit pewarna hijau epal (tak nak letak pun takpe)
Gula kabung/gula melaka -cincang
Kelapa parut putih -gaul dengan sedikit garam halus
Cara-caranya :
Campur tepung pulut,tepung gandum ,garam & air pandan. Uli hingga jadi doh ..saya guna lebih kurang 1 1/2cawan air .
Ambil sedikit doh, bubuh inti gula ditengah-tengah & gentel bulat-bulat. Buat sampai habis .
# TIPS : SEMASA MENGULI MASUKKAN AIR SEDIKIT DEMI SEDIKIT. BILA DOH DAH DIULI RATA BOLEH STOP PENGGUNAAN AIR .. JANGAN TUANG AIR SEKALIGUS YER.. .LEMBIK PULAK NANTI...
Didihkan air hingga mengelegak. Masukkan doh yang telah digentel tadi & rebus hingga timbul pada permukaan air .Toskan .Kemudian, golek rata pada kelapa parut.Sedia untuk dihidang.
SELAMAT MENCUBA !!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan