Selasa, 7 Mei 2019

1 RAMADHAN

Assalamualaikum & salam  Ramadhan...

Asam pedas ikan siakap & kacang panjang tumis telur


Di  kesempatan  ni  nak  share  menu  resepi  simple  sepanjang  bulan  Ramadhan....semalam untuk  1Ramadhan
resepi  yang  simple  jer ... Asam  pedas  ikan  siakap  & kacang  panjang  tumis  telur.... Siap2 masak  berderas  gi  kat  anak  bujang  berbuka  sama2 di  asramanya ...walaupun dapat  berjumpa  sekejap  jer  tapi  yang  lebih  penting kegembiraan  terpancar di wajahnya  dapat  sama-sama  berbuka  dengan  family....cukup  kami  lima  beranak....


Jom  terjah  resepi  pertama ...asam  pedas  ikan  siakap ...

ASAM PEDAS IKAN  SIAKAP

Asam pedas ikan  siakap


Bahan-bahan :
4 potong  isi  ikan  siakap
*2 genggam  cili  kering
*2 labu  bawang  besar
*7 ulas  bawang  putih
* blender  lumat
Daun  kesum
Bunga  kesum
1 biji  tomato -potong  4
6 batang  bendi
1 cawan  air  asam  jawa ( 1 sudu  kecil  asam  jawa  bancuh  jadikan  1 cawan)
3 sudu  kecil garam  halus
1 sudu  makan  knorr  pasti  sedap
4 sudu  makan  gula ( boleh  kurangkan)
Ajinomoto  jika  suka
Air  secukupnya
Minyak  secukupnya


Cara-caranya :
1. Panaskan  minyak. Tumis  bahan  blender  hingga  betul-betul  masak.
2. Masukkan  air  asam  jawa.Biarkan mendidih  sebentar.
3. Bila  dah  mendidih, masukkan  potongan  ikan. Tambah  air  secukupnya.Bubuh daun  kesum, bunga  kantan,kacang bendi .Biarkan  hingga  ikan  dan  bendi  masak  sebentar .
4. Kemudian, masukkan  pula  semua  bahan  perasa  & tomato. Renihkan  lagi  hingga  tomato  agak  layu.
5. Sedia  untuk  dihidang.



Resepi  yang  kedua  ialah  kacang  panjang  tumis  telur


KACANG PANJANG TUMIS  TELUR

Kacang  panjang  tumis  telur


Bahan-bahan :
Kacang  panjang-potong
Lobak  merah  -potong  nipis
Lada  merah  -potong  serong
1/2 labu bawang  besar  -hiris
2 ulas  bawang  putih  -cincang
2 sudu  kecil maggi  cukup  rasa
Minyak untuk  menumis
2 biji  telur


Cara-caranya :
1. Panaskan  sedikit  minyak. Tumis  bawang  besar,bawang putih  & lada  merah  hingga  naik  bau .
2. Masukkan  pula  kacang  panjang  & lobak  merah .Tumis  hingga  agak  layu.
3. Masukkan  pula 2 sudu  kecil  maggi  cukup  rasa  & gaul sebati.
4. Pecahkan  2 biji  telur  & gaul sebati .
5. Sedia  untuk  dihidang.


SELAMAT MENCUBA !!!😋


Tiada ulasan: