Asam pedas ikan siakap & kacang panjang tumis telur |
Di kesempatan ni nak share menu resepi simple sepanjang bulan Ramadhan....semalam untuk 1Ramadhan
Jom terjah resepi pertama ...asam pedas ikan siakap ...
ASAM PEDAS IKAN SIAKAP
Asam pedas ikan siakap |
Bahan-bahan :
4 potong isi ikan siakap
*2 genggam cili kering
*2 labu bawang besar
*7 ulas bawang putih
* blender lumat
Daun kesum
Bunga kesum
1 biji tomato -potong 4
6 batang bendi
1 cawan air asam jawa ( 1 sudu kecil asam jawa bancuh jadikan 1 cawan)
3 sudu kecil garam halus
1 sudu makan knorr pasti sedap
4 sudu makan gula ( boleh kurangkan)
Ajinomoto jika suka
Air secukupnya
Minyak secukupnya
Cara-caranya :
1. Panaskan minyak. Tumis bahan blender hingga betul-betul masak.
2. Masukkan air asam jawa.Biarkan mendidih sebentar.
3. Bila dah mendidih, masukkan potongan ikan. Tambah air secukupnya.Bubuh daun kesum, bunga kantan,kacang bendi .Biarkan hingga ikan dan bendi masak sebentar .
4. Kemudian, masukkan pula semua bahan perasa & tomato. Renihkan lagi hingga tomato agak layu.
5. Sedia untuk dihidang.
Resepi yang kedua ialah kacang panjang tumis telur
KACANG PANJANG TUMIS TELUR
Kacang panjang tumis telur |
Bahan-bahan :
Kacang panjang-potong
Lobak merah -potong nipis
Lada merah -potong serong
1/2 labu bawang besar -hiris
2 ulas bawang putih -cincang
2 sudu kecil maggi cukup rasa
Minyak untuk menumis
2 biji telur
Cara-caranya :
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang besar,bawang putih & lada merah hingga naik bau .
2. Masukkan pula kacang panjang & lobak merah .Tumis hingga agak layu.
3. Masukkan pula 2 sudu kecil maggi cukup rasa & gaul sebati.
4. Pecahkan 2 biji telur & gaul sebati .
5. Sedia untuk dihidang.
SELAMAT MENCUBA !!!😋
Tiada ulasan:
Catat Ulasan