Ahad, 11 Ogos 2019

BROWNIES AIDILADHA

Assalamualaikum & salam aidiladha ....

Brownies sedap lemak berkrim


Brownies & puding santapan aidiladha


Kuih santapan aidiladha ....Brownies & kek puding pavlova ....nama pun raya haji kan...bukan nak makan kuih sangat pun .....nak makan daging korban jer... 2 jenis kuih pun dah cukup....


Untuk kek puding pavlova, saya dah tunjukkan resepinya step by step ..kali ni saya nak tunjuk resepi brownies ...Brownies  ni memang sedap... Sebelum ni kalau makan brownies akan terasa kepahitan coklatnya untuk kali ni terasa lemak berkrim coklatnya sebab saya guna milk compound jenama beryl's yer ...


Resepi  brownies kali ini saya campurkan  milk compound dan dark compound untuk rasa yang lebih lemak berkrim..dark compound juga perlu dicampurkan untuk mendapatkan hasil  brownies coklat kehitaman ...hitam itu kan  menawan....


Kek setelah dibakar


Step  1 : Cairkan  150gm  dark compound dan  150gm milk  compound dengan 250gm buttercup. Guna kaedah double boile . Biarkan  suam .

Step  2 : Mix sebati  4 biji  telur,1 cawan  gula perang  & 1 sudu kecil  esen vanilla.

Step  3 : Campurkan  coklat yang telah cair tadi  ke  dalam  adunan telur.  Mix sebati guna  whisk  jer.

Step  4 : Masukkan  1 3/4 cawan tepung blue key  & 3 sudu makan  serbuk  koko sedikit demi sedikit  & gaul sebati.

Step  5 : Panaskan oven  170'c selama 5 minit . Alaskan loyang 10 inci  dengan baking paper. Tuang adunan ke dalam  loyang & ratakan.

Step  6 : Bakar  pada  suhu  160'c selama 15 minit  dan 150'c selama 30 minit.  Bila dah masak jangan keluarkan kek dahulu ..  renggangkan pintu oven selama 10 minit.

Step 7 : Keluarkan kek dari oven dan biarkan sejuk. Hias ikut kreativiti masing-masing.

Step 8 : Topping  badam keping (Bakar 10 minit badam keping pada suhu 100'c)

Coklat cair
Cairkan milk compound  dengan  sedikit minyak dengan  kaedah double boile. Masukkan dalam  piping bag  dan hias ikut kreativiti sendiri .


SELAMAT  MENCUBA !!!😋

Tiada ulasan: