Kek puding pavlova....lebih kurang sama dengan puding triffle... Cuma bezanya lapisan puding di tengah-tengah....kalau puding triffle guna puding kastard tetapi untuk pavlova ni guna puding putih telur....topping buah di atas puding pun ikut suka ye... Saya guna buah koktail dalam tin... Boleh jer guna buah-buahan segar seperti strawberry/kiwi....Untuk kek span pulak boleh jer ikut flavour kesukaan yer...vanilla,pandan,coklat ataupun strawberri.
Kek span perlu diterbalikkan segera apabila keluar dari pengukus supaya kek tidak mengecut. |
KEK SPAN(loyang 9 inci)
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan gula kastor
1/2 sudu makan susu tepung
1 sudu makan pandan emulco
1 sudu makan ovalette
1/8 cawan susu cair
# Putar semua bahan hingga gebu. Kemudian tambah 1 cawan tepung bluekey self-rising. Putar lagi hingga sebati .Masukkan pula 1 1/2 sudu makan minyak masak .Kaup balik hingga sebati .
Tuang adunan ke dalam loyang & kukus 30 minit.
PUDING PUTIH TELUR
660 ml air
100 ml air sirap buah
10 sudu makan gula pasir (boleh kurangkan)
2 1/2 sudu makan serbuk agar2 (15 gm)
# Didihkan hingga gula larut dan biarkan suam.
3 biji putih telur-putar hingga gebu
# Masukkan putih telur sedikit demi sedikit & putar hingga sebati menggunakan mixer.
LAPISAN AGAR-AGAR
1 tin buah-buahan koktail -tapis ambil isi & 100ml dimasukkan ke dalam larutan puding tadi .
330ml air
5 sudu makan gula pasir
1 sudu makan serbuk agar-agar (5 gm)
# Didihkan hingga gula larut .
CARA MELAPIS KEK PUDING PAVLOVA
Step 1 : Letakkan kek span yang telah siap dikukus ke dalam bekas |
Step 2 : Tuang lapisan puding putih telur & biarkan keras. Cakar-cakar permukaan puding untuk lapisan seterusnya . |
Step 3 : Susun buah-buahan koktail / fresh ke atas puding telur tadi . |
Step 4 : Tuang larutan agar-agar dan biarkan mengeras. Simpan di dalam peti sejuk sehingga agar-agar betul-betul keras. Potong dengan pisau plastik. |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan