Ketupat daun palas |
Ketupat palas cicah gulai ayam |
Ketupat palas sebelum direbus |
Ketupat daun palas.. Kalau kat utara terutamanya negeri Kedah memang wajib ada bila hari raya ...Pembuatannya tak lah serumit menganyam ketupat nasi yang popular di negeri Johor...cara lipatannya pun mudah...cuma kekemasan tu perlu masa juga lah.. Kalau first time buat nak hasil macam otai-otai buat takdenyerlah ...'Practice makes perfect' kan...yang penting berani mencuba...
Ketupat palas ni sedap dimakan bersama rendang atau kari ayam/daging....cicah sambal bilis dan serunding pun sedap...
Bahan-bahan :
1 kg / 4 cawan beras pulut -rendam 2 jam
2 1/2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
1 sudu makan gula
1 sudu makan garam
2 helai daun pandan - simpul
Cara-caranya :
1. Didihkan santan di dalam periuk.
2. Masukkan daun pandan,garam & gula. Gaul sebati.
3. Masukkan beras pulut yang telah dibasuh & ditoskan tadi.
4. Gaul rata & masak hingga kering dengan api sederhana.
5. Tutup api dan biarkan pulut sejuk.
6. Setelah sejuk, ambil sedikit pulut & masukkan ke dalam daun palas. Lipat daun palas hingga menjadi ketupat. Buat hingga habis...
# cara nak melipat ketupat nanti saya update lain kali yer...tak sempat nak snap....
Cara merebus :
1. Masukkan ketupat palas yang telah siap ke dalam periuk .
2. Isi air separas ketupat.
3. Rebus/ kukus selama 1 @ 1 1/2 jam.
4. Toskan dan biarkan sejuk lebih kurang 4 jam.
5. Boleh tahan 2 hari pada suhu bilik...nak lagi tahan lama simpan dalam peti beku....nak makan kukus semula...
SELAMAT MENCUBA!!! 😋
Tiada ulasan:
Catat Ulasan