LAKSA |
Hari ke-9 Pkp... Hari ni nak up resepi kuah laksa menggunakan pressure cooker.... Tak payah nak asing-asingkan isi dengan tulang.... Lepas rebus ikan dengan pressure cooker, Blender ikan-ikan tu memang takde tulang langsung.... Hancur lumat sebab tulang ikan dah terlalu lembut bila direbus menggunakan pressure cooker...
Bahan-bahan:
1 bungkus laksa -rendam dan rebus hingga lembut-cuci dan toskan.
1 kg ikan kembung -siang dan buang isi perut-rebus ikan menggunakan pressure cooker guna function 'tendon'untuk melembutkan tulang-tulang ikan. 30 minit jer... Pastu blender ikan yang direbus tadi hingga lumat.
Bahan kisar
1 inci belacan
2 biji bawang besar
5 ulas bawang kecil
4 ulas bawang putih
2 genggam cili kering-tak suka pedas boleh kurangkan
Bahan-bahan lain:
Segenggam daun kesum
10 keping asam keping
Garam dan gula secukupnya
Air secukupnya
Aksesori lain
Timun
Bawang besar
Telur rebus
CARA MEMASAK :
Masukkan semua bahan dalam periuk. Tekan button 'fish'. |
Cukup masa,biarkan semua wap tekanan release...buka tudung periuk dan gaul sebati. Rasa kuah...kalau kurang garam/gula boleh tambah garam/gula... Sedia untuk dihidang.... |
SELAMAT MENCUBA!!! 😋😋😋
Tiada ulasan:
Catat Ulasan