Sabtu, 4 April 2020

BOMBOLONI INTI CREAMY CUSTARD PKP

Assalamualaikum dan salam Sabtu...

BOMBOLONI CREAM CUSTARD

Dapur adalah tempat yang paling kerap dikunjungi semasa PKP...sedia-sedia kena memasak...so, bermacam-macam menu akan dimasak dalam kuantiti yang banyak untuk pastikan stok makanan sentiasa ada di dalam rumah...yelah anak-anak pun kejap-kejap singgah dapur cari makanan...yelah...dah terkurung je dalam rumah kan...kejap-kejap lapar...huhu...

Hari ni nak up resepi bomboloni cream custard...belek-belek almari terjumpa tepung roti & instant custard yang tarikh expired dah hampir tiba...so, dari membazir terbuang,kena rajinkan diri mengubahnya menjadi makanan...maka terhasillah bomboloni cream custard...sedap tau...lemak berkrim intinya...bomboloninya gebu gebas...

Melimpah ruah cream custardnya...yummy....

Bahan-bahan:
500 gm tepung roti
1 paket yis mauripan
3 sudu makan gula
1 sudu makan marjerin
2 sudu makan susu pekat
1 cawan susu cair
1/2 cawan air
1 biji telur
Secubit garam
1 sudu kecil baking powder

# Masukkan semua bahan dalam breadmaker...setting 'dough' 15 minit.
Kalau takde breadmaker,uli jer guna tangan hingga elastik selama 15 minit.
# Cukup 15 minit biarkan doh selama 30 minit. Pastikan bekas ditutup supaya adunan mudah berkembang.
# Selepas 30 minit,tumbuk-tumbuk doh, timbang doh 30g dan bulat-bulatkan.
# Letak doh yang telah dibulat-bulatkan tadi di atas baking paper dan susun di dalam dulang.Buat sampai habis.
# Biarkan doh mengembang 2x ganda.Lebih kurang 1 jam.

Goreng doh hingga keperangan

# Goreng doh hingga keperangan dengan api kecil.Toskan dan sejukkan.

Biarkan bomboloni dan cream custard betul-betul sejuk barulah proses mengisi inti dilakukan...

# Lubangkan doh di tengah-tengah menggunakan gunting.

Isikan dengan cream custard

# Picitkan inti cream custard.

Ayak snow powder

# Ayakkan snow powder atas bomboloni.
# Sedia untuk dihidang.



CREAM CUSTARD

CREAM CUSTARD
1 cawan instant custard
1 cawan susu cair
1 1/2 cawan air
Sedikit pewarna kuning.
# Gaul sebati menggunakan whisk.
# Masak di atas api kecil hingga likat.
# Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam piping bag.
# Sedia untuk dijadikan inti bomboloni.


SELAMAT MENCUBA!!!😋😋😋



Tiada ulasan: