NASI IMPIT HOMEMADE |
Hari ini saya nak share resepi nasi impit homemade part 1...sebab pe part 1 sebab saya akan tunjukkan cara menyediakannya menggunakan method yang pertama...guna pressure cooker jer...method yang kedua,saya akan up dalam post seterusnya...
Nasi impit ni kalau kat Johor atau orang jawa akan panggil lontong...tak kiralah nasi impit tu berkuah atau tidak...kalau nasi impit jer akan dipanggil lontong....tapi orang kot belah lain anggap lontong ni menu nasi impit yang berkuah lemak kuning tu...ape-ape jelah ea...
Untuk membuat nasi impit homemade ni senang jer...cuma sukatan air perlu dilebihkan... 1 nasi : 3 air...
Bahan-bahan:
2 cawan air
6 cawan air
1 sudu kecil garam halus
Masukkan beras dan air ke dalam rice cooker.Masak nasi seperti biasa. |
Nasi yang telah masak.Teksturnya lembut.Gaul dan lenyek-lenyekkan menggunakan senduk nasi yer... |
Alas loyang dengan aluminium foil |
Tekan dan lenyek-lenyekkan nasi hingga padat. |
# Biarkan lebih kurang 3 jam dan sedia untuk dipotong dan dihidang. Guna pisau plastik lebih mudah memotong nasi impit yer...
SELAMAT MENCUBA!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan