Rabu, 22 April 2020

NASI IMPIT @ LONTONG HOMEMADE PART 1

Assalamualaikum dan selamat pagi...

NASI IMPIT HOMEMADE

Hari ini saya nak share resepi nasi impit homemade part 1...sebab pe part 1 sebab saya akan tunjukkan cara menyediakannya menggunakan method yang pertama...guna pressure cooker jer...method yang kedua,saya akan up dalam post seterusnya...

Nasi impit ni kalau kat Johor atau orang jawa akan panggil lontong...tak kiralah nasi impit tu berkuah atau tidak...kalau nasi impit jer akan dipanggil lontong....tapi orang kot belah lain anggap lontong ni menu nasi impit yang berkuah lemak kuning tu...ape-ape jelah ea...


Untuk membuat nasi impit homemade ni senang jer...cuma sukatan air perlu dilebihkan... 1 nasi : 3 air...


Bahan-bahan:
2 cawan air
6 cawan air
1 sudu kecil garam halus


Masukkan beras dan air ke dalam rice cooker.Masak nasi seperti biasa.
# Masukkan dalam rice cooker.Masak nasi macam biasa.



Nasi yang telah masak.Teksturnya lembut.Gaul dan lenyek-lenyekkan menggunakan senduk nasi yer...
# Dah masak, gaul-gaulkan nasi supaya nasi betul-betul hancur.

Alas loyang dengan aluminium foil
# Alaskan aluminium foil/ plastik pada permukaan dalam loyang sebelum dituang nasi lenyek tadi. Tujuannya supaya mudah untuk dipotong dan dikeluarkan nanti.



Tekan dan lenyek-lenyekkan nasi hingga padat.
# Tuang dan lenyek-lenyekkan di dalam loyang. Tekan-tekan hingga padat.
# Biarkan lebih kurang 3 jam dan sedia untuk dipotong dan dihidang. Guna pisau plastik lebih mudah memotong nasi impit yer...



SELAMAT MENCUBA!!!

Tiada ulasan: