Khamis, 25 Jun 2020

CEMPEDAK GORENG RANGUP

Assalamualaikum dan selamat malam...

CEMPEDAK GORENG RANGUP


Cempedak goreng diganding dengan kopi panas...makan pulak time hujan lebat...alahai nikmatnya...

Musim durian sekarang ni...meriah sungguh...awal-awal musim hari tu sekilo harganya hampir RM35 sekilo tapi sekarang dah jadi lambakan harga pun dah murah sekilo tak sampai RM10...puas makan...selalunya kalau musim durian...samalah musimnya cempedak....bila cerita bab cempedak ni...hmmm memang sedap digoreng...makan time panas-panas...aduhai nikmatnya...kalau kat rumah ni kalau kata cempedak goreng...berebut-rebut...laku keras...kejap jer licin...


Untuk menghasilkan cempedak goreng yang rangup, bancuhan tepung mesti betul....sebelum ini saya pernah kongsikan bancuhan tepung goreng yang rangup dengan mencampurkan sedikit air kapur.... boleh klik SINI dan resepi bancuhan tepung goreng cempedak sebelum ni boleh klik SINI tapi untuk kali ini saya lebih suka menggunakan campuran tepung gandum dan tepung beras...dicampur pula dengan minyak masak panas...hasilnya memang tidak mengecewakan...


Bahan-bahan:
1 biji cempedak-ambil isinya
1 cawan tepung gandum
1/3 cawan tepung beras
Sedikit garam halus
Sedikit serbuk kunyit
1 cawan air
3 sudu makan minyak masak

Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak.
2. Sementara itu, bancuh tepung.
3. Celup atau golek-golekkan cempedak ke dalam bancuhan tepung.
4. Goreng di dalam minyak yang telah betul-betul panas.
5. Goreng hingga masak.
6. Angkat,toskan dan hidangkan.
7. Sedia untuk dimakan.


SELAMAT MENCUBA!!!😋😋😋

Tiada ulasan: