TEMPE HOMEMADE |
Puas hati dapat buat sendiri |
Hasilnya sangat puas hati |
Tempe yang telah dihiris |
Tempe yang siap |
Nampak gebu je kan |
Bila dapat buat sendiri ni banyaklah permintaan pulak...yelah terjamin kebersihan dan kehalalannya...
Dijamin kebersihan dan halal |
Ok...kat sini saya nak kongsikan cara membuat tempe step by step...kot ada yang nak buat sendiri kan...
Step 1: Basuh kacang soya hingga bersih dan toskan.
Step 2: Rendam kacang soya selama 2-4 jam.
Step 3 : Basuh kacang hingga bersih dan rebus 30 minit. Biarkan semalaman.
Step 4 : Cuci & ramas-ramas kacang supaya kacang pecah 2 dan tertanggal kulitnya.Buang semua kulit kacang hingga habis.
Step 5: Cuci kacang dan rebus 15 minit hingga mendidih.
Step 6: Toskan dan keringkan.Biarkan kacang betul-betul kering.Boleh jemur bawah terik matahari, anginkan ataupun masak atas api hingga kering.
Step 7: Bubuh 1 sudu makan ragi tempe untuk 1 kilo kacang soya. Gaul rata.
Timbang kacang soya yang telah digaul dengan ragi untuk mendapatkan berat yang sama... |
Step 8 : Masukkan ke dalam plastik, seal dan cucuk- cucuk lubang kecil keliling permukaan plastik dengan pencungkil gigi.
Cucuk depan dan belakang plastik.
Simpan di tempat yang kering |
Tempe yang dah jadi... |
Step 9 : Simpan di tempat yang kering selama 2 hari. Kadang sehari pun dah jadi...
SELAMAT MENCUBA!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan