Jumaat, 12 Jun 2020

TEMPE HOMEMADE

Assalamualaikum dan selamat malam...

TEMPE HOMEMADE

Puas hati dapat buat sendiri

Hasilnya sangat puas hati

Tempe yang telah dihiris
Hikmah pkp...banyak masa dihabiskan di rumah...antara aktiviti yang cuba dibuat adalah tempe homemade...dari buat suka-suka dah boleh berjual dah...alhamdulillah...

Tempe yang siap

Nampak gebu je kan


Bila dapat buat sendiri ni banyaklah permintaan pulak...yelah terjamin kebersihan dan kehalalannya...

Dijamin kebersihan dan halal

Ok...kat sini saya nak kongsikan cara membuat tempe step by step...kot ada yang nak buat sendiri kan...

Step 1: Basuh kacang soya hingga bersih dan toskan.

Step 2: Rendam kacang soya selama 2-4 jam.

Step 3 : Basuh kacang hingga bersih dan rebus 30 minit. Biarkan semalaman.

Step 4 : Cuci & ramas-ramas kacang supaya kacang pecah 2 dan tertanggal kulitnya.Buang semua kulit kacang hingga habis.

Step 5: Cuci kacang dan rebus 15 minit hingga mendidih.

Step 6: Toskan dan keringkan.Biarkan kacang betul-betul kering.Boleh jemur bawah terik matahari, anginkan ataupun masak atas api hingga kering.

Step 7: Bubuh 1 sudu makan ragi tempe untuk 1 kilo kacang soya. Gaul rata.

Timbang kacang soya yang telah digaul dengan ragi untuk mendapatkan berat yang sama...

Step 8 : Masukkan ke dalam plastik, seal dan cucuk- cucuk lubang kecil keliling permukaan plastik dengan pencungkil gigi.
Cucuk depan dan belakang plastik.

Simpan di tempat yang kering

Tempe yang dah jadi...

Step 9 : Simpan di tempat yang kering selama 2 hari. Kadang sehari pun dah jadi...


SELAMAT MENCUBA!!!



Tiada ulasan: