Sabtu, 2 Julai 2016

KEK LAPIS ASAM MANIS seindah takdir cinta....

Assalamualaikum dan salam Ramadhan....






Tinggal beberapa hari sahaja lagi Ramadhan akan meninggalkan kita... Maka syawal akan menjelma... Dah puas buat biskut raya kan untuk persiapan hari raya... apa kata hari raya tahun ni kita hidangkan dengan kek lapis asam manis yang memang sedap... Tetamu pasti akan terpesona dengan lapisan kek yang  berwarna warni dan sedap ni.. Macam kek sarawak je... Lebih kuranglah cuma bahan-bahannya telah diubahsuai mengikut tekak sendiri... Kalau berasa rajin nak buat bolehlah cuba ye... Berjam-jam jugaklah dok depan oven tu...





BAHAN-BAHAN :
450 gm butter- lebih kurang 12 sudu makan
1 cawan gula kastor
6 biji telur gred-A
1 sudu teh esen vanilla
1 cawan susu pekat
1 sudu makan ovalette
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh serbuk penaik
20 keping biskut marie - kisar & ayak - sukat 1 cawan
3 pewarna -hijau, kuning & purple
Hawflakes(kepingan asam) secukupnya



Caranya :
1.  Putar gula, esen vanilla, ovalette & butter hingga kembang.
2.  Masukkan pula telur satu persatu sambil adunan diputar hingga habis.
3.  Masukkan susu pekat dan putar lagi hingga kembang.
4.  Kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan gaul rata menggunakan senduk kayu.
5.  Masukkan biskut marie yang telah dikisar dan tapis tadi.
6.  Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Warnakan setiap bahagian dengan hijau, kuning & hijau.
7.  Panaskan oven 200'c api atas bawah selama 5 minit.
8.  Sapukan loyang 8x8 inci dengan sedikit butter.
9.  Tuangkan 2 senduk nasi adunan kuning dan ratakan.  Bakar selama 8 minit.
10.  Selepas 8 minit, keluarkan dari oven dan tekan sedikit kek supaya rata.
Tuang adunan kuning lagi.  Untuk lapisan kedua susun kepingan asam di atas adunan dan bakar lagi 8 minit 200'c api atas sahaja.

Cara menyusun kepingan asam

11.  Langkah 9 diulang dan pastikan bakar guna api atas sahaja.  Saya buat 3 lapis kuning, 3 lapis hijau & 3 lapis purple. Kalau nak buat selang seli colour pun boleh. Lapis ke-2, ke-4, ke-6 dan ke-8 letak asam keping ye.
12.  Untuk lapisan terakhir (lapisan ke-9)bakar selama 20 minit pada suhu 130'c dan 5 minit terakhir api atas bawah.
13.  Sejukkan dan bolehlah dipotong.
14.  Kek perlu disimpan di dalam peti sejuk untuk tahan lebih lama.

Balut kek dengan plastik sebelum disimpan di dalam peti sejuk



SELAMAT MENCUBA!!!



Jumaat, 24 Jun 2016

PUDING TIGA LAPIS lambaian ramadhan

Assalamualaikum dan salam Ramadhan...



Bersempena dengan bulan Ramadhan ni, maka saya postkan resepi puding 3 lapis untuk santapan berbuka puasa... Sesuai juga sebagai dessert untuk hari raya nanti... Senang je nak membuatnya... Nak buat berapa banyak warna ikut sukalah ye... Saya cuma boh 3 colour je...





BAHAN-BAHAN :
10 gm serbuk agar-agar
1cawan gula
6 cawan air
400ml santan
1 sudu teh coklat emulco
3 warna disukai-oren, pink, coklat


Caranya:
1.  Masak agar-agar bersama air dan gula hingga larut.
2.  Masukkan santan dan kacau rata.  Biarkan sebentar hingga santan masak. Tutup api.
3.  Bahagi kepada 3 bahagian dan warnakan setiap bahagian dengan oren & pink.  Satu bahagian lagi tambahkan coklat emulco dan sedikit pewarna coklat.
4.  Basahkan acuan dengan sedikit air.  Tuangkan adunan pink. Biarkan keras sedikit.
5.  Tuang pula adunan oren dan biarkan keras sedikit.
6.  Akhir sekali tuang pula adunan coklat dan biarkan beku sepenuhnya.
7.  Simpan di dalam peti sejuk.
8.  Apabila benar-benar keras barulah dipotong dan hidangkan.
* untuk mendapat potongan yang licin guna pisau plastik ye.

SELAMAT MENCUBA!!!


KUIH LAPIS baik punya....

Assalamulaikum dan Salam 19 Ramadhan...



Pagi-pagi ni nak post resepi kuih lapis yang sememangnya best dan terbaik hasilnya... Berkilat & boleh ditanggalkan selapis-selapis.. Banyak kali dah buat cuma tak sempat nak post dalam blog ni... Kalau rajin nak buat hari ni sebagai kudapan untuk berbuka puasa....

Jom intai resepinya...




BAHAN-BAHAN :
2 cawan tepung beras
4 sudu makan tepung gandum
4 sudu makan tepung jagung
2 cawan santan pekat
2 cawan air
1 sudu kecil garam halus
1/2 cawan gula pasir
Sedikit pewarna merah ros




Caranya:
1.  Gaul sebati semua bahan dan tapiskan.
2.  Bahagikan kepada 2 bahagian.  Satu bahagian warnakan dengan sedikit pewarna merah ros.
3.  Panaskan kukusan.
4. Sapukan loyang dengan sedikit minyak. Tuang 1 cawan adunan putih dan kukus selama 5 minit.
5.  Seterusnya lapis dengan adunan merah dan kukus lagi 5 minit.
6.  Ulang lapisan hingga habis dan diakhiri dengan warna merah.
7. Lapisan terakhir kukus lagi selama 20 minit.
8.  5 minit terakhir kukus dengan membuka penutup kukusan.
9.  Biarkan sejuk barulah dipotong dengan pisau plastik.


SELAMAT MENCUBA!!!

Khamis, 23 Jun 2016

MEE GORENG BASAH sedap sangat...

Assalamualaikum dan salam 18 Ramadhan...



Menu mee lagi untuk berbuka... Mee goreng basah & yong taufu... Mudah dimasak dan sedap dimakan...
Untuk resepi yong taufu telah di post sebelum ni...






BAHAN-BAHAN :
2 bungkus mee kuning - basuh & toskan
6 ulas bawang putih - ketuk
2 sudu makan cili kisar
6 sudu makan sos tomato
6 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tiram
Kicap manis secukupnya
Sawi - potong
10 ekor udang - buang kulit & ususnya
5 ekor sotong - siang dan potong kecil
1/2 cawan air
Minyak untuk menumis
Daun bawang - potong kecil & tabur sebagai hiasan


Caranya:
1.  Panaskan minyak. Masukkan bawang putih dan tumis hingga naik bau.
2.  Masukkan pula cili kisar dan tumis hingga terbit minyak.
3.  Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram & kicap manis. Biar masak sebentar.
4.  Kemudian, masukkan udang, sotong & batang sawi.  Masak sebentar.
5.  Masukkan sedikit air. Seterusnya masukkan mee kuning & gaul sebati.
6.  Masukkan daun sawi & masak hingga layu.


SELAMAT MENCUBA!!!

MEE JAWA simple untuk juadah berbuka puasa

Assalamualaikum dan salam ramadhan...








Hari ni nak post menu juadah berbuka puasa yang simple dan mengenyangkan... Dah separuh bulan berpuasa tekak berasa nak makan mee... So,  semalam berbuka dengan mee jawa.... Orang Johor biasanya panggil mee jawa tapi kat Kedah dipanggil mee rebus...



BAHAN-BAHAN :
1 Bungkus mee kuning - basuh & toskan
1/2 udang kering - rendam hingga lembut
10 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
1 inci halia
Rempah sekawan
2 sudu makan cili kisar
1 bungkus rempah kari daging - bancuh dengan sedikit air
1 kilo daging - rebus hingga empuk dan potong kecil
Air rebusan daging secukupnya
1/2 kg keledek oren - rebus hingga empuk dan blender halus
1 cawan gula
2 sudu kecil garam halus
Bahan perasa secukupnya
3 sudu makan tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
* blender halus bawang merah, bawang putih, halia & udang kering



Bahan aksesori:
Daun bawang - potong kecil
Fishcake - hiris nipis dan goreng garing
Hirisan daging yang telah direbus tadi
Lada merah - potong kecil


Caranya:
1.  Panaskan minyak.  Tumis rempah sekawan hingga naik bau.
2.  Masukkan pula bahan yang telah diblender hingga sedikit garing.
3.  Masukkan cili kisar dan tumis sebentar.  Kemudian masukkan pula pes kari daging dan masak hingga terbit minyak.
4. Masukkan air rebusan daging, 1/2 daging yang telah direbus & keledek yang telah diblender tadi.  Masak dalam 15 minit.
5.  Masukkan gula, garam & bahan perasa.  Biarkan lagi mendidih selama 5 minit.
6.  Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung dan masak kuah hingga agak pekat.  Pastikan api tidak terlalu besar supaya kuah tidak berketul dan hangit.
7.  Hidangkan bersama mee kuning & bahan aksesori yang lain.

SELAMAT MENCUBA!!!



Rabu, 22 Jun 2016

SUSHI buat sendiri ye...

Assalamualaikum dan salam Ramadhan...





Sesekali tukar selera kan... Nak makan makanan ala2 timur gitu... Asal makanan ni dari Jepun tapi telah diubah suai mengikut tekak sendiri... Yang penting bahan-bahannya telah dimasak bukan mentah ye...

Rupa-rupanya buat sushi ni taklah susah mana kan... Cuma perlu teliti masa menggulung... Bahan utama tentulah beras pendek yang memang untuk buat sushi dan satu lagi kulit seaweed... Boleh beli kat pasaraya besar tesco/ giant... Tapi harga boleh tahan mahal jugaklah... Tapi berbaloilah sebab sekeping seaweed ini boleh hasilkan lebih kurang 10biji sushi berbanding kalau beli  sushi yang dah siap mahu RM 1 lebih itu kalau kat tescolah tapi... Kalau beli  kat sushi king mahu cecah RM 4 seketul... Lebih mahal daripada tu pun ada...

Jangan kecam ye kalau sushi ni langsung tak sama macam yg original resepi... Kan dah kata tadi ikut tekak sendiri... Wasabi memang tak bubuh sebab tak suka... Tapi kalau tuan/puan nak bubuh dipersilakan...

Ok ni beras yang saya gunakan...

Beras ni beli kat econsave... Peket 1 kg je... Boleh masak byk kali...


Mula-mula kena masak beras dulu...

BAHAN -BAHAN :
2 cawan beras - rendam setengah jam
1 sudu makan gula
1 sudu kecil garam
1 sudu makan cuka
* Campur semua bahan dan masak dalam rice cooker.  Sukatan air ikut arahan pada pek beras ye.







Bahan-bahan lain :
Kulit seaweed
Telur dadar
Timun- potong memanjang
Fillet ketam - saya masak dalam pemanggang ajaib dlm 10 minit (celur pun boleh)
Mayonis


Cara menggulung:

1.   Letakkan tikar penggulung dan letak kulit seaweed di atasnya.




2.  Ratakan nasi atas kulit seaweed dan sapukan mayonis.



3.   Susun telur dadar, fillet ketam & timun.


4.  Gulung berhati-hati dan tekan supaya sushi padat.


5.  Potong sushi dengan pisau yang tajam.
6.  Siap dan boleh dihidang.

SELAMAT MENCUBA!!!

SAMBAL TOTOK WONG JOWO....

Assalamualaikum dan salam Ramadhan...





Tu dia nama sambal... Orang jawa mesti tau... Senang je nak membuatnya... Ingat dulu, arwah mak selalu buat... Bila agak-agak tak berapa ada lauk, arwah mak akan buat sambal totok & goreng ikan masin... Makan dengan nasi panas fuh... Bertambah2 nasi...

So,  sekarang kalau teringin nak makan kena buat sendirilah...



Bahan-bahan yang telah digoreng



BAHAN-BAHAN :
10 biji cili padi hijau- nak lagi pedas guna cili padi merah (orang jawa kata lombok rawit)
1 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
Ikan bilis secukupnya

Caranya :
Goreng semua bahan dan tumbuk kasar.
Makan dengan nasi putih & ikan masin goreng/ikan pekasam goreng... Memang terangkat...


SELAMAT MENCUBA!!!