Selasa, 18 Jun 2019

BOMBOLONI

Assalamualaikum & salam Syawal...

Bomboloni


Gebu gebas


Bomboloni...mana dapat nama  tu  ek ...Katanya berasal dari  nama donut Itali...nama biasanya donut berinti ...viral kan bomboloni  ni ....Gebu gebas ....teringin  nak  buat...alhamdulillah,first try terus  menjadi...resepi macam donut biasa  yang lubang kat tengah tu  cuma bomboloni ni  dibiarkan kembang 2x ganda  baru  goreng. ..Pastu dah goreng  tebuk lubang dan isilah filling kesukaan ye...filling ni  boleh beli kat kedai bakery ...Macam-macam  flavour...durian,mango,kiwi,strawberi,blueberi,coklat...mmmm...flavour nangka  pun ado ....


filling meleleh-leleh

Flavour peanut butter coklat,strawberi, bluberi & durian



Bahan-bahan :
500gm tepung gandum ...Kalau nak  lagi gebu  guna  tepung high protein/tepung roti
1 peket yis  mauripan (11 gm )
1 sudu  makan  marjerin
3 sudu  gula
Sedikit garam
2 sudu  makan  susu  tepung
1 cawan  susu segar
1/2 cawan air
1 sudu  kecil  baking powder
1 biji  telur

# masuk jer  semua  bahan  dalam  bread maker  & setting dough..dalam  15 minit jer ...Kalau takde  breadmaker uli jer dengan tangan 15 minit .

Doh yang siap diuli selama 15 minit


Biarkan doh  selama 30 minit


Buat bulat-bulat timbang 30gm setiap satu dan alas dengan baking paper supaya tidak melekat. Dapatlah 31 biji ...


Biarkan doh mengembang 2x ganda


Goreng doh hingga masak .Guna api sederhana jer .


Tabur dengan snow sugar/ snow powder ....boleh beli kat bakery....bukan gula icing yer... 


Gunting di  tengah-tengah donut 


Isikan dengan filling yang digemari ...


SELAMAT MENCUBA!!!😋




1 ulasan:

Sarah berkata...

Hi , I nak share Resepi Pisang Goreng Rangup Sedap Dan Mudah.
Source and citation: http://resepipisanggorengrangup.blogspot.com/