Bomboloni |
Gebu gebas |
Bomboloni...mana dapat nama tu ek ...Katanya berasal dari nama donut Itali...nama biasanya donut berinti ...viral kan bomboloni ni ....Gebu gebas ....teringin nak buat...alhamdulillah,first try terus menjadi...resepi macam donut biasa yang lubang kat tengah tu cuma bomboloni ni dibiarkan kembang 2x ganda baru goreng. ..Pastu dah goreng tebuk lubang dan isilah filling kesukaan ye...filling ni boleh beli kat kedai bakery ...Macam-macam flavour...durian,mango,kiwi,strawberi,blueberi,coklat...mmmm...flavour nangka pun ado ....
filling meleleh-leleh |
Flavour peanut butter coklat,strawberi, bluberi & durian |
Bahan-bahan :
500gm tepung gandum ...Kalau nak lagi gebu guna tepung high protein/tepung roti
1 peket yis mauripan (11 gm )
1 sudu makan marjerin
3 sudu gula
Sedikit garam
2 sudu makan susu tepung
1 cawan susu segar
1/2 cawan air
1 sudu kecil baking powder
1 biji telur
# masuk jer semua bahan dalam bread maker & setting dough..dalam 15 minit jer ...Kalau takde breadmaker uli jer dengan tangan 15 minit .
Doh yang siap diuli selama 15 minit |
Biarkan doh selama 30 minit |
Buat bulat-bulat timbang 30gm setiap satu dan alas dengan baking paper supaya tidak melekat. Dapatlah 31 biji ... |
Biarkan doh mengembang 2x ganda |
Goreng doh hingga masak .Guna api sederhana jer . |
Tabur dengan snow sugar/ snow powder ....boleh beli kat bakery....bukan gula icing yer... |
Gunting di tengah-tengah donut |
Isikan dengan filling yang digemari ... |
1 ulasan:
Hi , I nak share Resepi Pisang Goreng Rangup Sedap Dan Mudah.
Source and citation: http://resepipisanggorengrangup.blogspot.com/
Catat Ulasan