Isnin, 4 Februari 2019

MAGGI GORENG SEDAP

Assalamualaikum & selamat  petang.. .



Maggi goreng ....perencah sendiri ..santapan pagi  tadi ...tapi petang  baru  sempat  meng'update'... Campak2....pung pang...pung pang....siap ...

Bahan-bahan:


3 keping  maggi  segera  -celur bagi lembut  & toskan ...
2 sudu  makan  cili  kisar
3 ulas  bawang merah - hiris
3 ulas  bawang putih - hiris
2 biji  telur
5 ekor  udang
Sedikit  isi  ayam
10 biji  fishballs-potong 2
Taugeh
Sawi
1 sudu  makan  sos  cili
1 sudu  makan  sos  tomato
1 sudu  makan  sos  tiram
2 sudu  makan  kicap  manis
1 sudu  kecil  garam  halus


Cara-caranya:

Panaskan  sedikit  minyak. 



Tumis  bawang merah  dan  bawang putih  hingga  agak  garing.



Masukkan  2 sudu  makan  cili  kisar  & tumis  sebentar .



Gaul sebati  & masak  hingga  cili  benar-benar masak.



Masukkan  isi  ayam  & masak  lebih  kurang  10 minit .



Masukkan pula  udang. Gaul sebati .



Kemudian ,masukkan  pula  fishballs. Masak  sebentar .


Masukkan  taugeh  & sawi. Gaul rata .



Masak  sebentar. 


Masukkan pula  sos  cili, sos  tomato, sos  tiram.



Masukkan  2 sudu  makan  kicap  manis  & gaul rata .


Pecahkan 2 biji  telur  ke  dalam  kuali  & biar  sebentar .



Gaul telur  sebati .


Masukkan  maggi  yang telah  dicelur  tadi .



Gaul rata  & sedia  untuk  dihidang .



SELAMAT MENCUBA !!! 😋



















Ahad, 3 Februari 2019

MEE KARI SUPER MUDAH

Assalamualaikum & selamat  petang...




Tekak  hari  ni  terasa  nak  makan  mee  kari. ..nak yang mudah  & cepat  dimasak...lagipun nak  ajar anak  lelaki  bujang  sorang  ni  memasak....

Jom  terjah  resepinya. ..mudah sangat ...apa yang penting  sedap ..


Bahan-bahan kisar
2 labu  bawang besar
3 ulas  bawang putih
2 sudu  makan  udang  kering
*kisar hingga  lumat


1 bungkus  mee  kuning - celur  dengan  air panas  & toskan
1/2 ekor  ayam  - potong  kecil-kecil
1 peket  rempah  kari daging  - bancuh  dengan  sedikit  air jadikan  pes
2 sudu  makan  cili  kisar
20 biji  fishball  - potong  3
3 fishcake - potong  nipis
5 mangkuk  kecil  air
2 kiub  ayam
1 kotak  kecil  santan
1 sudu  makan  gula
5 sudu  kecil  garam
3 tangkai daun  kari
2 batang  serai  -ketuk


Cara -caranya :
1. Panaskan  sedikit  minyak .Tumis  bahan  kisar,daun kari  & serai  hingga  naik  bau .
2. Masukkan  cili  kisar  & tumis  sebentar .
3. Masukkan  pula  cili  kisar  & tumis  hingga  pecah  minyak .
4. Masukkan  ayam  dan  masak  sebentar .Masukkan  pula  fishball  & fishcake .Gaul rata .
5. Tambah  air ,kiub  ayam ,garam  & gula .Biarkan  mendidih.
6. Akhir  sekali  masukkan santan  & renehkan sebentar  hingga  santan  benar-benar masak.
7. Tutup  api  & tuang  kuah ke  atas  mee  kuning  yang telah  dihidang di  dalam  mangkuk .

Senang  kan ...tak payah  bubuh  sayur2 & aksesori bagai .. Nama  pun mee kari  mudah ...yang penting  rasanya  tak  mengecewakan....


SELAMAT MENCUBA !!!


Jumaat, 1 Februari 2019

NASI AYAM SUPER MARVELLOUS

Assalamualaikum dan  selamat  tengahari. .





Nasi  ayam  antara  menu favourite family  saya  & mudah  disediakan disebabkan bahan-bahannya yang simple sangat... Tak  terlalu  renyah . .apa yang penting ....masak dengan  penuh  rasa  kasih  sayang. . Pasti hasilnya .. marvellous!!!!




Nasi  ayam  yang lengkap mesti  ada :
1. Nasi
2. Ayam
3. Sup
4. Sambal cili
5.Sos hitam
6. Salad
7. Hirisan  timun
8.Hirisan tomato

So, hari ni  saya  nak  share resepi  nasi  ayam  step by step versi  'fieza  delights'.. .Banyak  versi  nasi  ayam  ni ...Tapi  resepi  ni  gerenti  sedap ...inshaAllah ...


Step 1: Penyediaan nasi

Bahan  utama :


1 ekor  ayam - potong  kecil  & rebus lebih  kurang  15 minit .

Bahan-bahannya:
3 mangkuk  kecil  beras
3 1/2 cawan  air rebusan




2 kiub  ayam
3 biji  bawang ros -hiris
3 ulas  bawang putih -hiris
1 inci  halia - ketuk
3 helai  daun  pandan  - simpul
3 sudu  minyak  masak
2 sudu  makan  butter

Cara-caranya :

1. Basuh  3 mangkuk  kecil  beras .Toskan  dan  masukkan ke dalam  rice cooker .

2. Panaskan  3 sudu  makan  minyak  masak  di  dalam  kuali .


 3. Cairkan  pula  2 sudu  makan  butter .

4. Setelah  butter cair,masukkan bawang yang telah  dihiris,halia & daun  pandan.


5. Tumis  bahan-bahan tersebut  hingga  agak  garing .Tutup api. 


6. Masukkan 3 1/2 mangkuk  kecil  air rebusan  ayam  ke dalam  periuk  yang berisi  beras .Bubuh 2 kiub  ayam ,bahan  tumisan  & sedikit  pewarna  kuning .Gaul  rata  & masak  nasi  seperti  biasa .


7.Hasil nasi  setelah  masak. Gaul rata .



Step 2 : Penyediaan ayam


1. Ayam  yang telah  direbus .Toskan dan  letak  di  dalam  bekas. 

2. Gaul ayam  dengan  4 sudu  makan  kicap  manis,3 sudu  makan  sos  tiram  & 2 sudu  makan  madu .Gaul rata  dan  perap  selama  30 minit  - 1 jam. 

3. Goreng  ayam  dengan  minyak  yang banyak  hingga  garing .


Step 3 : Penyediaan sup

1. Didihkan air rebusan ayam  tadi.Tambah 1 kiub  ayam ,2 ulas  bawang putih  yang diketuk  & sup  bunjut .Didihkan 10 - 15 minit .


2. Hasil  sup  ayam  yang siap  dimasak. 



Step 4 : Penyediaan sambal cili

1. Basuh  2 cili  merah,10 cili padi  & sebiji  tomato. Kalau  tak  nak  pedas  boleh kurangkan  cili  padi .

2. Masukkan cili & tomato ke dalam  blender .Tambah  3 senduk  air rebusan  ayam. Blender lumat .

3. Didihkan bahan  yang telah  diblender tadi. Tambah  2 sudu  kecil  garam  halus, 4 sudu  makan  gula, 1 sudu  makan  cuka  & 1 sudu  makan  sos  cili.  Masak  hingga  sos  agak  pekat .



4. Sos  yang terhasil... Pedas2 manis.. .



Step  5: Penyediaan sos  hitam 

Didihkan air perapan  ayam  tadi .Tambah  satu  senduk  air rebusan  ayam  & 2 ulas  bawang putih  yang telah  diketuk .Didihkan hingga  kuah  agak  pekat .



Step 6 : Penyediaan aksesori tambahan
Daun  salad - cuci  bersih
Hirisan  timun 
Hirisan  tomato



Fuh!!!  6 steps penyediaan nasi  ayam .. Hasilnya  memang  berbaloi . .Sedap  hingga  menjilat  jari ....kalah nasi  ayam  kedai ...Hehe. ..😋


SELAMAT  MENCUBA!!!!





















Khamis, 31 Januari 2019

BAWAL TIGA RASA SUPER SIMPLE

Assalamualaikum & selamat  petang ...



Menu express  untuk  santapan makan  malam ..3 rasa.manis,masin,masam....secukup rasa  jer... Sekali  hadap  kejap  jer  licin sebab  anak-anak suka  sangat  dek  kerana  tiada  elemen  sayuran  di  situ .. Memang  sengaja buat  camtu  sebab  dah  tau  diorg  xsuke ...kalau boh  memang  tak  makan  sayur2 tu ...Membazir pulak... So,  sape  nak  tambah  sayur  campur  pun boleh  nak  bagi nampak  meriah  kan... Tapi .. Saya  lebih  suka  kosong  begitu  jer...

Bahan-bahan:
1 ekor  ikan  bawal  (siang,lumur dgn  serbuk  kunyit  & goreng  hingga  garing )

1 biji  bawang besar - hiris
1 inci  halia - hiris

* 4 biji  bawang ros
* 4 ulas  bawang putih
* blend lumat

2 sudu  makan  cili  kisar
1/2 cawan  sos  tomato
3 sudu  makan  sos  tiram
3 sudu  makan  sos  cili
1/2 cawan  air
1 sudu  teh  garam halus
3 sudu  makan  gula

Cara - caranya :
1. Panaskan  sedikit  minyak .Tumis  bawang besar  & halia  yang dihiris  tadi .
2. Masukkan  bawang yang diblender dan  tumis  hingga  naik  bau .
3. Masukkan  pula  cili  kisar  & masak  sebentar .
4.Masukkan air, sos  tomato,sos cili ,sos  tiram, garam  & gula .Masak  hingga  agak  pekat.
5. Curahkan  ke  atas  ikan  bawal  yang telah  digoreng tadi .

SELAMAT MENCUBA!! !


ASAM PEDAS AYAM GERENTI SEDAP

Assalamualaikum & Selamat petang ...



Nak  share satu  lagi  resepi petang  ni...dah memang  orang  Johor. . Tak  sah  kalau  tak  masak  asam  pedas ...menu yang simple tapi  nice untuk  lunch & dinner....



Bahan-bahan:
1 ekor  ayam - potong  kecil  & basuh  bersih

Bahan  kisar
3 biji  bawang besar
6 ulas  bawang putih
* blend hingga  lumat

1 cawan  cili  kisar
1 cawan  air asam  jawa(1 sudu  teh  asam  jawa  bancuh  jadikan  satu  cawan )
Air secukupnya
6 batang  bendi
1 biji  tomato - belah  4
4 sudu  makan  gula
4 sudu  kecil  garam  halus
Daun  kesum
2 batang  serai  -ketuk
Minyak  masak  secukupnya  untuk  menumis



Cara-caranya:
1. Panaskan  minyak .Tumis  bawang yang telah  diblender. Masukkan  serai  dan  tumis  sebentar.
2. Masukkan  pula  cili  kisar  dan  masak  dengan  api perlahan hingga  pecah  minyak .
3. Masukkan ayam  dan  masak  sebentar.Masukkan pula  air asam  jawa,air secukupnya dan  daun  kesum .
4.Biarkan kuah  menggelegak, masukkan  pula  garam  dan  gula.  Kemudian, masukkan  bendi  dan  masak  hingga  lembut .
5. Akhir  sekali,masukkan tomato dan  masak  sebentar .
6. Hidang  bersama  nasi  putih  dan  telur  dadar.... Memang  terangkat!!!!

SELAMAT MENCUBA!! !


SINGGANG PEDAS IKAN JENAHAK PALING AWESOME

Assalamualaikum & selamat petang.. .



Bila layan  drama tv3 tetiba  rasa  teremosi pulak ...'Setelah  Cinta  Itu  Pergi'...hmmm... Masa  org tu  ade  macam2 kau  buat  tak  hargai  langsung ...Bila  orang  tu  dah  xde  barulah  terhegeh2 nak ...moral of the story.. .' Kita  akan  rasa  kehilangan  apabila  orang  yang kita  sayang  pergi  meninggalkan  kita. ..Hargailah selagi  masih  ada. . .

Emm. ..Sorry  ea  mok  cik  teremo skit...apa2 pun  tujuan  mok  cik  sebenarnya  nak  share resepi  singgang  ikan ... Sejak  menjak  ni  banyak  betul  dugaan. ..Bertimpa2...tapi mok  cik  terimanya sebagai dugaan  mungkin mok  cik  perlu  lebih  muhasabah diri  & menjadikan  mok  cik  orang  yang lebih  sabar... Terbaru...hard disc laptop  rosak.. .Dahlah  xleh  buat  back  up  dah .. Habis  semua  data-data mok  cik  dalam  tu ...Rasa  gelap  jer  dunia . .Lembik  terduduk jgk  mok  cik ...Tp  bila  mok  cik  pikir  mgkn  ade  hikmah  sesuatu  yg  berlaku .. Mok  cik  cuba  redha. ..mgkn ade  sesuatu  yg  lebih  baik  menanti  mok  cik ...Kan.. .Sape  tahu ...

Oklah  mok  cik nak  share resepi  singgang pedas  ikan .. Actually share resepi ni  satu  terapi jgk .. Selain  boleh jadi  rujukan untuk  diri  sendiri. ..

Singgang  ni kekadang orang panggil asam  rebus  kekadang ada  juga  yang panggil sayur  air ...ikutlah  sedap  sebut  yang mana . .Penggunaan  ikan  pun ikut citarasa masing-masing. ..ade yg  suka  ikan  kayu(tongkol),ikan  kembung(temenung) & ikan  potong ...Untuk  resepi  ni  mok  cik  guna potongan  ikan  jenahak. ..Emmm  sedap  sangat ...


Bahan-bahan:

5 keping  ikan  jenahak
* 3 batang  cili  merah
* 1 biji  bawang besar
* 4 ulas  bawang ros
* 6 ulas  bawang  putih
* 1 inci  lengkuas
* 1 inci  kunyit  hidup
Bahan-bahan yang bertanda* blender hingga lumat

4 cawan  air
5 keping  asam  keping
2 bunga  kantan
Daun  kesum
Garam  secukupnya
Sedikit  gula

Cara-caranya:
1. Masukkan  air ke dalam  periuk  hingga  mendidih .
2. Masukkan  bahan  yang diblender, asam  keping ,daun  kesum  & bunga  kantan . Biarkan  mendidih  sebentar .
3.Masukkan pula  ikan  dan  bendi .Reneh  sehingga ikan  masak  lebih  kurang  10 minit .
4.Bubuh garam  & gula  secukupnya .


SELAMAT MENCUBA !!!






Rabu, 30 Januari 2019

SHELL OUT MARVELLOUS

Assalamualaikum & salam  sejahtera .. .





Lama tak bersiaran...hari ni  tergerak  hati
untuk  post resepi  shell out untuk  rujukan diri  sendiri & penggemar2 shell out ...
Bila  masak  sendiri  sangat  puas  hati  & berbaloi2...puas makan...

Bahan-bahan shell out
2 kg udang
2 kg sotong
2 kg lala
10 ekor  ketam

Bahan-bahan kuah :

Bahan  kisar
20 tangkai cili  kering
2 sudu  makan  udang  kering
1 inci  belacan
2 labu  bawang  besar
15 ulas  bawang  ros
10 ulas  bawang putih
1 inci  halia
# kisar  semua  bahan  di  atas  dengan  sedikit  minyak  dan  air .

Bahan tumis :
5 tangkai daun  kari
2 batang  serai -ketuk
1 inci  halia - hiris
10 batang  cili  padi  - hiris
6 ulas  bawang putih  - hiris
6 ulas  bawang ros - hiris
Minyak
1 sudu  makan butter

Bahan  perasa :
1 peket  rempah  kari  ikan
3 sudu  makan  sos  tiram
3 sudu  makan  sos  ikan
1 sudu  teh  serbuk  lada  hitam
1 kiub  pati  ayam
1 sudu  teh  garam  halus
4 sudu  makan  gula

Cara-cara memasak  kuah :


1. Panaskan minyak  & butter.  Tumis bahan  tumisan  hingga  naik  bau  dan  sedikit  garing. 


2. Masukkan  bahan  yang telah  dikisar & masak  dengan  api  kecil  hingga  cili  benar-benar masak  dan  naik  minyak .



3.Masukkan pula  rempah  kari  & tumis  lagi  hingga  rempah  masak. 



4.Masukkan bahan  perasa  & masak  hingga  kuah  pekat .


SELAMAT MENCUBA!!!